Paneeli: Kanalinnunmetsästyksen tulevaisuus Suomessa

Kanalintukannat ovat useamman vuoden ajan pienentyneet pääosassa maata. Alueellista vaihtelua toki esiintyy. Kanalintujen pesinnät ovat useamman vuoden ajan epäonnistuneet, ja pienpedot vievät osansa lintukannoista. Metsästäjät ovat saaneet useamman vuoden ajan tottua siihen, että kanalintujen metsästystä on rajoitettu tuntuvasti, ja lintukoiraharrastajat ovat todenneet, että kokeissa ovat ykköstulokset käyneet yhä harvinaisimmiksi lintujen puuttumisen takia.

Suomen Pystykorvajärjestössä ovat lintukoiraharrastajat seuranneet tilannetta huolestuneina. Kanalinnut ja niiden metsästymahdollisuudet kun kulkevat puuhun lintua haukkuvien rotujen, kuten kansalliskoiramme suomenpystykorvan, kanssa ns. käsi kädessä. Monet ovat huolissaan suomenpystykorvan käytöstä tulevaisuudessakin sen alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan eli lintukoirana.

Pystykorvajärjestön suomenpystykorvajaosto järjestää paneelikeskustelun, joka kokoaa pystykorvaharrastajat ja metsästykseen sekä kanalintuihin liittyvät eri tahot samaan tilaisuuteen keskustelemaan kanalinnunmetsästyksen tulevaisuudesta Suomessa. Tilaisuus järjestetään Kuopiossa pidettävien Jalostuspäivien yhteydessä, lauantaina 27.1.2018 klo 16.00-18.00. Paikkana on hotelli Iso-Valkeinen.

Tilaisuudessa pidettävään paneelikeskusteluun on kutsuttu vastaajiksi niitä tahoja, joita kanalinnut, niiden metsästäminen, seuraaminen ja tutkiminen kiinnostavat, ja jotka tekevät näiden asioiden kanssa töitä. Suomen Pystykorvajärjestö toivottaa kaikki asiasta kiinnostuneet metsästäjät, koira- ja luontoharrastajat tervetulleiksi tähän tilaisuuteen.

Tilaisuuden tavoitteena on saada eri tahot pohtimaan, että mitä annettavaa metsästäjillä ja pystykorvaharrastajilla sekä eri virallisilla tahoilla voi olla toisilleen. Lisäksi viranomaiset kuulevat suoraan metsästäjien ja pystykorvaharrastajien ajatuksia ja huolenaiheita kanalinnunmetsästykseen, kanalintukantoihin ja metsästysaikoihin liittyen, ja harrastajat saavat kuulla viranomaisten ajatuksista koskien kanalintukantojen hoitoa. Näin päästää lähemmäksi esimerkiksi metsästysaikapäätösten taustoja, ja sitä, onko näihin asioihin olemassa muita vaihtoehtoja, unohtamatta elinympäristön hoitoasioita.

 

Osallistujat ovat:
LUKE: erikoistutkija Pekka Helle ja asiantuntija Katja Ikonen
Riistakeskus: riistapäällikkö/kestävä metsästys –tiimin vetäjä Jukka Keränen
erikoissuunnittelja Janne Miettinen
SML: toiminnanjohtaja Heli Siitari
Metsähallitus/Metsätalous Oy: Kehitys- ja ympäristöpäällikkö Antti Otsamo
Metsähallitus/Eräpalvelut: Ylitarkastaja Ahti Putaala
Panelistit: Antti Korhonen, Ville Ylläsjärvi, Olli Kangas ja Sami Havia
Juontaja: Kari Sarajärvi

 

Aika: lauantai 27.1.2018 klo 16.00-18.00

Paikka: hotelli Iso-Valkeinen (Majaniementie 2, 70420 Kuopio), Iso-Valkeinen –sali

Lisätiedot: Petri Siironen (Suomen Pystykorvajärjestö ry), p. 0400 537 608, petri.siironen3@gmail.com